Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΒΕΛΟΝΙΑ

Εξάρτηση!

Δεν εξηγείται διαφορετικά!

Κανονικά
θα έπρεπε αφού τελείωσα το τραπεζομάντηλο
με την κορινθιακή βελονιά
και μετά από δεν ξέρω κι εγώ πόσες ώρες δουλειάς,
να μη θέλω να ξαναδώ μπροστά μου
αυτού του είδους το κέντημα!
Απ' ότι φαίνεται όμως,
δε θα απογαλακτισθώ τόσο εύκολα...

Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να φτιάξω
το πουκάμισο της Κορινθιακής φορεσιάς.
(Στην παραδοσιακή ενδυμασία
όταν λέμε πουκάμισο,
πολλές φορές εννοούμε το φόρεμα.)

Δεν σκέφτομαι βεβαίως,
πως για να ολοκληρωθεί η φορεσιά
πρέπει να κεντήσω
εκτός από το πουκάμισο,
την ποδιά,
το τζάκο (ένα είδος γιλέκου)
τη μπόλια (με μήκος 2,70μ.)
και το σιγκούνι!
Όλα αυτά τα έχω στο νού μου
ως αφηρημένη έννοια!
Δεν το σκέφτομαι καθόλου...
Είπα
''Mαίρη, κάποτε θα το τελειώσεις!!!''
Το πότε, είναι άλλο θέμα...

Απόψε λοιπόν θέλησα να σας δείξω
πως κεντιέται η Κορινθιακή βελονιά.

Στη συγκεκριμένη φορεσιά,
χρησιμοποιώ Αραχωβίτικο ύφασμα
διότι η όψη του πλησιάζει περισσότερο στο υφαντό.

Προτού ξεκινήσω να κεντώ,
βάζω το ύφασμα να μουλιάσει σε χλιαρό νερό,
αφού το συγκεκριμένο ύφασμα μπαίνει στο πλύσιμο υπερβολικά!!!

Αφού κάνω πρώτα με γαζάκι
το περίγραμμα του σχεδίου,
ξεκινώ να γεμίσω την επιφάνεια
με τον τρόπο που σας δείχνω στις φωτογραφίες.










Είναι απαραίτητο να σας πω,
πως κεντιέται πάντοτε κάθετα
και ποτέ οριζόντια!
Επίσης, αυτή η βελονιά
είναι ιδανική για να γεμίσουμε εργόχειρα
με μεγάλες επιφάνειες. 


Κι εδώ βλέπετε τελειωμένο,
ένα μικρό μέρος του πουκαμίσου. 


Υ.Γ. Ξέχασα να διευκρινίσω
πως για το γαζάκι χρησιμοποιώ δίκλωνο μουλινέ,
ενώ για το γέμισμα,
τετράκλωνο!

Καλό σας βράδυ!

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ...

Kaλησπέρα σας!

Σήμερα,
ήταν η τελευταία μέρα της έκθεσης
που διοργάνωσε το βιομηχανικό επιμελητήριο
της πόλης μας.
Έτσι, μαζέψαμε κι εμείς
ως νομαρχία τα εκθέματά μας
και...επιτέλους!
Στο σπιτάκι μου
και στην πολυαγαπημένη μου ρουτίνα.

Απόψε,
θα ήθελα να σας δείξω
ένα μικρό αφιέρωμα
που μου έκανε το περιοδικό Ταχυδρόμος
και τα Νέα Σαββατοκύριακο.

Με επισκέφθηκε,
ένα ευγενέστατο κορίτσι,
η Αλεξία η Τσαγκάρη,
 κάναμε τη φωτογράφηση...
και να το αποτέλεσμα...


Αλεξία, χάρηκα που σε γνώρισα!
  


...και επιστρέφω στις καθημερινές μου ασχολίες...

Προχθές ο κουνιάδος μου,
μας έφερε μούστο
και καθώς κανείς στο σπίτι δεν αγαπά τη μουσταλευριά,
έφτιαξα πετιμέζι.

Έβαλα το μούστο να βράσει,
τον άφησα να κρυώσει,
τον σούρωσα πολύ προσεκτικά
για να φύγουν όλες οι ακαθαρσίες
και τον ξαναέβαλα να βράσει
μέχρι να μείνει το 1/3 της αρχικής ποσότητας...



...και νάτο,
έτοιμο να φτιάξουμε τα μουστοκούλουρά μας!

Όμως,
δεν έμεινα μόνο σε αυτό.

Έφτιαξα και μαρμελάδα δαμάσκηνο.
Τα έβαλα να σταθούν όλο το πρωί με τη ζάχαρη 
και κατά το μεσημεράκι
τα έβαλα να βράσουν.
Σε 20 λεπτάκια
η μαρμελάδα ήταν έτοιμη.
Τη συνταγή θεωρώ περιττό να τη γράψω,
πιστεύω πως όλες ξέρετε...
Το μόνο διαφορετικό
είναι η μικρότερη ποσότητα ζάχαρης που βάζω.
Δηλαδή,
για ένα κιλό φρούτα,
έβαλα 700γρ. ζάχαρη.
Και λιγότερη όμως αν έβαζα
θα ήταν ακόμη καλύτερη. 








Και για το γεύμα μας,
έφτιαξα την πατατοσαλάτα της Ριρής.


Εύχομαι σε όλους,
μια όμορφη εβδομάδα!

Καλό σας βράδυ!

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ



Ράνον θείοις μύροις
τον σον λαόν,
η εν μυρτιδίοις
ανατείλασα θαυμαστώς,
Αγία Εικόνι,
θαυματουργώ και θεία,
και δίδου την σην χάριν,
Μυρτιδιώτισσα.


Εύχομαι,
η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα
που είναι η προστάτιδα της ιδιαίτερης πατρίδας μου,
των Κυθήρων,
να σκεπάζει πάντα
και να προστατεύει,
τον συνοδοιπόρο της ζωής μου.

Χρόνια σου Πολλά!







Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

2η ΠAΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Απόψε
στην Κόρινθο,
έγιναν τα εγκαίνια
της 2ης Πανελλήνιας έκθεσης.

Πολλοί εκθέτες,
από διάφορα μέρη της Ελλάδας
ήρθαν στην πόλη μας
για να πάρουν μέρος στην έκθεση
προσπαθώντας να προωθήσουν τα προ΄ι΄όντα τους.

Εκεί ήταν και το περίπτερο
της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας
από όπου και οι φωτογραφίες που βλέπετε.


Όλες οι φορεσιές
είναι δημιουργίες των μαθητριών μου
και είναι μόνον ένα ελάχιστο δείγμα των ενδυμασιών
που έχουν κατασκευασθεί στο συγκεκριμένο τμήμα
του Άνω Διμηνιού. 


Από αριστερά προς τα δεξιά...

Ο παλαιότερος τύπος της φορεσιάς της Αράχωβας,
είναι δημιουργία της κας Ρούλας Κου΄ι΄νη-Αθανασούλη.

Η φορεσιά του Μετσόβου
είναι δημιουργία της κας Ζωής Σολωμού.

Η κα Γιώτα Ανδρικοπούλου
έφτιαξε την ενδυμασία των Ιωαννίνων.


                                                    Τη φορεσιά της Κύπρου
                        την έφιαξε η κα Ρούλα Κου΄ί΄νη-Αθανασούλη.


Η φορεσιά των Μεταξάδων Θράκης
βγήκε από τα χέρια της κας Πέγκυ Γκίκα


Και εδώ είναι η Κορινθιακή φορεσιά
που κεντήθηκε και ράφτηκε
 από την κα Σίσσυ Γκίκα.
Αρκεί να σας πω πως την κεντούσε δυόμισι χρόνια
για να καταλάβετε πόση δουλειά έχει...  

Και τέλος,
ο τσολιάς με τη βλαχοπούλα μας
που ανήκει στην κα Ζωή Σολωμού.

Καλό σας βράδυ!!!

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ!


Kaλησπέρα, καλησπέρα, καλησπέρα!!!

Με την επιστροφή στο σπίτι από τη δουλειά
και μπαίνοντας στο blog μου,
είδα με μεγάλη μου χαρά,
 να με περιμένουν δύο βραβεία!
Το πρώτο μου το στέλνει,
το νεαρό κορίτσι της γειτονιάς μας,
η Πόπη
και την ευχαριστώ πολύ!

Τους κανόνες τώρα,
 τους ξέρουμε όλοι.
Πρέπει να επιλέξω δέκα blogs!
(Mήπως θα ήταν καλύτερα,
αν προσθέσουμε άλλα δέκα?)


Πάμε λοιπόν...
1)ΣτηνCatia από την Πορτογαλία
2)Στην Αντιγόνη μας
5)Στη Verba aπό την Ουκρανία
6)Στην pinkdreamer
7)Στην anthivolon
9)ΣτηνMαρία Ζ
10)ΣτηνΠουαντερί


Όμως της αφεντιάς μου
δεν της έφτανε ένα βραβείο,
(μάλλον η 20η μέρα του Σεπτεμβρίου
θα ήταν η τυχερή μου!)

διότι έλαβα άλλο ένα!

Μου το έστειλε η φίλη Catia aπό την Πορτογαλία!
Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και εδώ,
 έτσι έχουμε και λέμε...
1) Στην Anasa  
2)Στην santie-athina
3)Στο Αστεράκι
4)Στη Νάντια
5)ΣτοΠλεκτό εγκώμιο
6)Στη Verba
7)Στην Πόπη
8)ΣτηΛίλα
9)Στην Luna
10)Στην pansofix

Κορίτσια, ελάτε να τα παραλάβετε!!

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΨΩΜΙ ΣΤΟΝ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

Mια από τις συσκευές της κουζίνας
που χρησιμοποιώ συχνότατα,
είναι ο αρτοπαρασκευαστής.
Περίπου τρείς φορές την εβδομάδα
ψήνω ψωμί 
κι όπως καταλαβαίνετε
μου έχει λύσει τα χέρια.
Δεν έχω αυτό το σχεδόν καθημερινό βάσανο,
της αγοράς δηλαδή του ψωμιού.
  Έτσι, σήμερα σκέφτηκα
να σας δώσω τη συνταγή
για ψωμί ολικής αλέσεως,
που κι εμείς αυτό τρώμε συνήθως.

Έχουμε και λέμε λοιπόν...
380ml νερό
1 1/2 μικρή μεζούρα αλάτι
 3/4 μεγάλης μεζούρας ζάχαρη
3/4 μεγάλης μεζούρας λάδι
600γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως, μύλων Αγίου Γεωργίου
2 μικρές μεζούρες μαγιά
περίπου 20 κολοκυθόσπορους
και 1 κουταλιά σούπας σουσάμι

Βάζω στον αρτοπαρασκευαστή
τα 6 πρώτα υλικά,
με τη σειρά που τα γράφω
και τους κολοκυθόσπορους και το σουσάμι
τα βάζω λίγο αργότερα.
Τη μαγιά τη βάζω επάνω στο αλεύρι
αφού προηγουμένως,
έχω κάνει μια μικρή λακκουβίτσα στο κέντρο.
Προσοχή! Η μαγιά δεν πρέπει να έρθει σε επαφή
με τα υγρά υλικά!
Όσο για το πότε ρίχνουμε τους κολοκυθόσπορους
και το σουσάμι,
πιστεύω πως 
όλοι οι αρτοπαρασκευαστές, 
έχουν ηχητική λειτουργία
που μας ειδοποιεί 
πότε πρέπει να ρίξουμε τους σπόρους.

Ρυθμίζουμε τη συσκευή μας
 για ψωμί ολικής αλέσεως,
ρυθμίζουμε και το πόσο σκουρόχρωμο το θέλουμε,
την θέτουμε σε λειτουργία
και το αφήνουμε.
Α υτό κάνει τη δουλίτσα του,
εμείς τις δικές μας
και σε τρείς ώρες περίπου...
...έτοιμο το ψωμάκι μας!! 

Εδώ πρέπει να γράψω κάτι σημαντικό!
Παλαιότερα, είχα έναν άλλον αρτοπαρασκευαστή
με τον οποίο,
όσες προσπάθειες και να είχα κάνει,
γνώριζαν αποτυχία.
Ευτυχώς όμως,
ο συγκεκριμένος (από το Lidl) το έφτιαξε πολύ καλό!
Όσο για το αλεύρι,
χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο
διότι με άλλα που δοκίμασα
δεν είχα αυτό το αποτέλεσμα.

Εκτός όμως από το ψωμάκι
(που εντάξει, το φτιάχνω σχεδόν κάθε δυο μέρες)
έφτιαξα και ρυζόγαλο.
ανήρτησε τη συνταγή,
μου το θύμησε
και νάτο! 

 
 Kaλό σας απόγευμα!  

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails